Artikelindeks

Så er efteråret over os igen, og fiskeriet i åen og på kysten ændrer igen karakter - ørrederne der trækker mod gydepladserne.

På kysten er ørrederne igen kommet tæt på land, efter sommerens eskapader på dybere vand, hvor de nu trækker frem og tilbage langs kysterne i deres søgen efter gydeåerne.

I åerne trækker på havørreder og bækørreder mod gydepladserne højere oppe i vandløbene.

Kendetegnet for fiskene , er at de er ved at blive mere eller mindre hormon forstyrrede. Deres instinkter er ikke længere alene rettet mod føde - men bliver mere og mere rettet mod den forestående gydning. Fiskeriet efter disse fisk er altså ikke længere et spørgsmål om at placere en fødeimitation foran fiskene. Der skal andre sager til.

På kysten er det min oplevelse, at de ørreder, der trækker langs kysten bedst kan lokkes til et hug, ved at fiske med fluer i "småtingsafdelingen". Fiskeriet koncentrerer sig meget omkring morgen og aften fiskeri, hvor fiskene er helt inde under land, og tit viser sig i spring eller volter. Det er fantastisk flot, men kan også være frustrerende når fiskene ikke hugger, trods gentagne præsentationer.

De fluer jeg selv bruger mest er rejeimitationer i hvid eller lysgrå, hvor jeg varierer størrelsen efter tidspunktet på dagen. De største af fluerne bruges, mens det mørkt. Jeg skifter fluestørrelse afhængigt af lysmængden.

En anden fluetype, jeg har haft held med i efteråret er en rævehårsfluer, der virkelig kan lave noget bevægelse i vandet. Dette mønster benytter jeg dog alene når det er mørkt.

Mønstrene er følgende;

BS-reje I:
Krog: Streamer eller vådflue str. 6-8, f.eks. kamasan B170.
Tråd: Hvid Uni-thread 6/0 el 8/0  
Belastning: Blytråd eller vinbly  
Hale/Følehorn: Teal fibre blandet med hvide hår fra sæl/isbjørn/NLF
2. strå pearl flashabou eller krystalflash
 
Øjne: 0,60 nylon, smeltet i enderne og malet sort  
Rib: 0,20 nylon klar evt. sammen med 1. strå pearl flashabou  
Krop: Dubbing mix af lys/hvid hareøre, hvid egern, hvid sæl og hvid NLF.  
Ryg: Hvid organza eller kunstbast.
Fluen kan bindes mere impressionistisk - ved at undlade ribben og rygskjoldet.
 
BS-Rævehårskutling:
Krog: Streamer eller laksekrog, str. 2-8, f.eks. Kamasan B840
Tråd: Sort, Uni-thread 6/0  
Hale: Rævehår evt. iblandet flash  
Krop: Rævehårsdubbing, eller anden dubbing i lysere farve end halen og vingen  
Vinge: Rævehår. Vingen bindes ind som "punkvinge" med 2-3 bundet afhængigt af krogens længde. Vingen kan også iblandes flash.  
Hoved: Rævehår bundet som et muddlerhoved og klippet i facon.  

I åen er fiskeriet også ved at ændre sig, fra at være blanke opgangsfisk bliver fiskene mere eller mindre farvede. Disse fisk kan være utroligt svære at lokke til hug, men det lade sig gøre. Fiskene skal efter min mening tirres med lette og livlige fluer. Disse fluer kan fiskes langsomt omkring fiskenes standpladser. Grejet til dette fiskeri afhænger meget af åen. De spænder fra flydelinefiskeri til blykerneline.

Jeg bruger selv meget marabou eller rævehårsfluer til dette fiskeri, men en ny type flue som jeg har brugt i et par år nu er en flue inspireret af de "langhacklede" spey eller dee fluer. Mit mønster er oprindeligt bundet til en midtjydsk å, med en del humus i vandet, og er derfor holdt i orange/røde/brune/sorte farver.

Jeg har en ide om at mønstret også vil være godt til efterårsfiskeri efter gydetrækkende bækørreder. Men jeg har ikke selv haft lejlighed til at bruge fluen til dette fiskeri, da jeg ikke kender en å, med en god bestand af gydetrækkende bækørreder.

Mønstret er følgende;

BS-Dark Autum:
Krog: Laksekrog el. Vådflue, str. 10 - 2, f.eks. Kamasan B175
Tråd: Sort, Uni-thread 6/0 el 8/0  
Tag: Flad Pearl tinsel  
Rib: Flad pearl tinsel, alene på bagerst 1/3 del af kroppen.  
Krop: Brun flash dubbing, blandet af Egern, muskrat, acrylgarn, orange antron og kobber flashabou dubbing. Alene på bagerst 1/3 af kroppen. Forrest 2/3 af kroppen består af orange dubbing, blandet af Acrylgarn, nlf, Antron, Egern, uld.  
Veiling: Orange NLF  
Krophackle: Brun maraboufjer, spundet i dubbingløkke.  
Vinge: nederst Orange NLF, herover 6. strå lyserød krystalflash, øverst smalle striber af påfuglesvingfjer.  
Fronthackle: Fibre fra påfuglesvingfjer bundet "falskt"  

Copyright © 2019. All Rights Reserved.